5.7 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, 2024
More

    Τελευταία νέα

    Ποια φανέλα αθλητή αποσύρθηκε πρώτη στην ιστορία των αθλημάτων

    - Χορηγούμενη -

    Μια ιστορία βίαιης συμπεριφοράς αλλά και ευγενούς άμιλλας

    - Χορηγούμενη -

    Δεν είναι λίγες οι ομάδες, ειδικά στις ΗΠΑ, που έχουν αποσύρει τις φανέλες και τα νούμερα των παικτών, ώστε να τιμήσουν έναν συγκεκριμένο παίκτη που δόξασε και δοξάστηκε με την ομάδα. Πρόκειται για μια ύψιστη τιμή. Πώς όμως προέκυψε και ποιος ήταν ο πρώτος παίκτης που η φανέλα του αποσύρθηκε;
    Ξεκίνησε στον Καναδά λοιπόν και το χόκεϊ, με την ομάδα Toronto Maple Leafs και τον παίκτη της Ace Bailey. Ο Bailey ήταν ένας ταχύτατος παίκτης τη δεκαετία του ’20 αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Στις 12 Δεκεμβρίου του 1933, το παιχνίδι στη Βοστώνη απέναντι στους Bruins έμελλε να ήταν το τελευταίο της καριέρας του.

    Σε εκείνο το παιχνίδι, ο θρύλος των Bruins Eddie Shore, δέχθηκε ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα από τον Rod Horner, και όπως ο τελευταίος το εξήγησε αργότερα «ο Shore ήθελε να πατσίσει για αυτό που του έκανα και νόμιζε ότι Bailey ήταν εγώ. Επιτέθηκε στον Bailey και τον σήκωσε στον αέρα. Προσγειώθηκε με το κεφάλι πάνω στον πάγο λίγο πιο πέρα και άρχισε ένα έχει σπασμούς».

    Ενώ ο Bailey βρισκόταν κάτω αναίσθητος με αίματα, ο Horner πλησίασε τον Shore και τον ξάπλωσε με μια γροθιά. Οι δυο παίκτες μεταφέρθηκαν στα αποδυτήρια, όπου ο Shore απολογήθηκε στον Bailey με τον τελευταίο να απαντάει «Είναι απλά μέρος του παιχνιδιού», πριν χάσει και πάλι τις αισθήσεις του.

    Ο Bailey οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία και αρχικά οι γιατροί πίστεψαν ότι ο θάνατός του ήταν θέμα ωρών. Τελικά επέζησε, αλλά δεν μπορούσε να ξαναπαίξει ποτέ χόκεϊ. Στις 24 Ιανουαρίου του 1934, το συμβούλιο του NHL, αποφάσισε να διοργανώσει ένα παιχνίδι προς τιμήν του, ανάμεσα στην ομάδα του και μια επίλεκτη ομάδα των καλύτερων της λίγκας.

    - Χορηγούμενη -

    Ο Bailey έσφιξε το χέρι όλων των παικτών, συμπεριλαμβανομένου και του Eddie Shore, σε μια κίνηση ευγενούς άμιλλας, που έκανε το κοινό του Τορόντο να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

    Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, ο τότε ιδιοκτήτης των Toronto Maple Leafs, Conn Smythe, ανακοίνωσε στο κοινό ότι «Κανένας άλλος παίκτης της ομάδας των Maple Leaf από εδώ και πέρα, δεν φορέσει ξανά τον αριθμό 6», σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού που μια ομάδα αποσύρει τη φανέλα ενός παίκτη.

    - Χορηγούμενη -
    πηγηe-daily.gr

    Προσφατα

    Διαβασε και αυτο

    Stay in touch

    To be updated with all the latest news, offers and special announcements.